Klíma karbantartás és tisztítás

Klíma karbantartás és tisztítás

Ne várjunk a hűtési szezonra!

A klíma – éppúgy, mint autónk rendszeres vizsgálata – évenkénti tisztítást igényel. Mindezek mellett a légkondicionáló szűrőinek, tekercseinek és bordáinak gyakori karbantartása szükséges, hogy az egység hatékonyan és eredményesen működjön a használat során. Ennek elmulasztása hozzájárul a légkondicionáló teljesítményének folyamatos csökkenéséhez, miközben az energiafelhasználás nagymértékben növekszik. Nem beszélve arról, hogy az esetleges javítás már igen költséges.

Légkondicionáló szűrők ellenőrzése

A légkondicionáló hatékonyságát biztosító legfontosabb karbantartási tevékenység a szűrők rendszeres cseréje vagy tisztítása. Az eltömődött, piszkos szűrők gátolják a normál légáramot, és jelentősen csökkentik a rendszer hatékonyságát. Ebben az esetben a szűrőt megkerülő levegő egyenesen a párologtató tekercsébe vezetheti a szennyeződést, és ronthatja a tekercs hőelnyelő képességét. A piszkos, eldugult szűrő tiszta cseréjével majd 15 százalékkal csökkenthetjük a légkondicionáló energiafogyasztását. A központi klímaberendezéseknél a szűrők általában valahol a visszatérő vezeték hosszában helyezkednek el.

Egyes szűrők újrahasznosíthatók; de a legtöbbet azonban ki kell cserélni. Különféle típusokban és hatékonyságban kaphatók. A nyári szezonban minden hónapban vagy két havonta érdemes megtisztítani és kicserélni a rendszer szűrőjét vagy szűrőit. Ha a lakásban háziállat is található, akkor a porosodásnak gyakrabban vannak kitéve ezek szűrők.

Fűtés klímával

Egy jó rendszer a hűtés mellett fűtés funkcióval – ilyen a Gree és Polar klíma is –  is rendelkezik, utóbbi a téli időszakokban lehet hasznos (H tarifa alkalmazása, amely költséghatékony energiafelhasználást jelent).

Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra!

Az energiafelhasználás minimalizálása és a közös költségek csökkentése érdekében a légkondi belsejét évente legalább egyszer csekkolni kell és ha szükséges megfelelő szakemberrel el kell végezni a klíma tisztítást.