Az olimpiák története

Az olimpiák története

A néhány ezer évnyi rövid kihagyás ellenére a játékok még mindig sikeresek.

I.e. 776 – Vigyázz, rajt!

Megtartják az első olyan olimpiai játékokat, amelyekről feljegyzés készült. Az ókori Görögország számos városállama és királysága részt vesz rajta. Egy Kroibosz nevű szakács lesz az első olimpiai bajnok: megnyeri az egyetlen versenyszámot, a 192 méteres stadionfutást.

Az első versenyszámok:

  • Ökölvívás
  • Gerelyhajítás
  • Futószámok
  • Kocsiverseny
  • Diszkoszvetés
  • Pankráció
  • Birkozás

1859 – Új kezdet

Egy görög üzletember, Evangélisz Zápasz támogatja anyagilag az első modern kori athéni olimpiai játékokat. Görögország és az Oszmán Birodalom sportolói vesznek rajta részt. Ő állja az ősi stadion újjáépítési költségeit is.

1890 – A NOB megszületése

A francia történész, Pierre de Coubertin báró megalakítja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), célja a nemzetközi olimpiai játékok váltakozó helyszíneken történő megrendezése.

1896 – Athén a házigazda

Az első NOB által szervezett olimpiát Athénban tartják. 14 ország mérkőzik meg 43 versenyszámban – a legnagyobb nézősereg előtt, amely sporteseményre valaha is ellátogatott.

1900 – Olimpiai egyenlőség

Nőket először az 1900-as, Párizsban tartott nyári játékokon engednek versenyezni. A vitorlázó Héléne de Pourtalés lesz az első női olimpiai bajnok.

1928 – A tűz lángja

Ekkor vezetik be az olimpiai lángot. Az olimpiai fáklyával való váltófutás azonban csak 1936-tól válik szokássá.

1936 – Náci csalódások

A hírhedt náci olimpián Adolf Hitler kénytelen végignézni, ahogy Jesse Owens négy aranyérmet nyerve lerombolja az árja felsőbbrendűségről alkotott elképzeléseit.

1948 – Bizonyítanak a fogyatékos sportolók

A paralimpiai játékokat a II. világháború után a katonák rehabilitációjára hozzák létre. Eleinte Nemzetközi Kerekesszékes Játékoknak nevezik.

1956 – Élőben Melbourne-ből

Először zajlik nemzetközi közvetítés az olimpiai játékokról. A közvetítők között van a BBC, az NBC, a CBS és a United Press.

1968 – Állásfoglalás

Tommie Smith és John Carlos afroamerikai éremnyertesek a Fekete Hatalom mozgalom köszöntését, fekete kesztyűs öklüket mutatják a dobogón az amerikai himnusz alatt. Smith később így nyilatkozik: “Amikor nyerek, akkor amerikai vagyok, nem fekete amerikai. De ha valamit rosszul csinálok, akkor azt mondják rá, néger.”

1972 – A müncheni mészárlás

Tizenhét ember meghal, amikor a Fekete Szeptember palesztin terrorcsoport túszokat ejt az izraeli csapat tagjai közül. Az áldozatok között van egy rendőr is, aki a sikertelen szabadítóakció közben veszti életét.

1984 – Takarékos házigazdák

A költségek csökkentése érdekében Los Angeles csak meglévő létesítményeket használ, kivéve egy szponzorok által fizetett úszóstadiont és kerékpár-versenypályát. Ennek eredményeként az olimpiai 225 millió dollár hasznot hoz.